
TRŠNJA
Trešnja (lat. cerasia) je veoma interesantna i privredno značajnavoćna vrsta za gajenje u mnogim krajevima naše zemlje. Trešnjaje jedna od najstarijih iskorišćavanih voćki, koja je još udalekoj prošlosti privukla pažnju čoveku svojim prijatnimukusom i ranim sazrevanjem plodova. Njeni plodovi imajuveliku hranljivu, tehnološku i dijetetsku vrednost, a pogodnaje i za raznovrsnu domaću i industrijsku preradu, dubokosmrzavanje i za potrošnju u svežem stanju. Posebno trebaistaći vrednost plodova koji sadrže bogatstvo i raznovrsnosthranljivih sastojaka, kao što su: šećeri (12%), organskekiseline (0,7%,), pektini, mineralne materije, vitamine (A,B 1 , B 3 , B 5 , B 6 i C). Naročito treba istaći značaj trešnje kaoizvora organskog joda, koja podmiruje potrebe organizmačoveka za ovim elementom.Biološko-proizvodne osobine kojima se trešnjaodlikuje čini je takođe veoma rentabilnom i korisnomkulturom. Pored toga, u našoj zemlji postoje povoljni prirodniuslovi za uspešno gajenje trešnje na širokom prostoru odravničarskih do predplaninskih regiona, što posebno pružamogućnost aktiviranja neiskorišćenih prostranihbrdsko-planinskih regiona. Međutim, postojeći prirodniresursi još uvek se vrlo malo koriste.U našoj zemlji u 2011. godini u rodu se nalazilo1.864.000 stabala trešnje sa ukupnim prinosom od 28.557 tona(RZS). Po podacima iz 2009. godine Srbija se nalazi na 18mestu u svetu po proizvodnji trešnje (FAOSTAT).Ukupna proizvodnja trešnje u svetu po podacima iz 2009.godine iznosi 2.196.100 tona, na prvom mestu po proizvodnji jeTurska sa 417.700 tona, iza nje je SAD, Iran, Italija, Španijaitd. (FAOSTAT)Visoka rentabilnost gajenja, povoljnost prirodnihuslova i mogućnost plasmana trešnje i njenih prerađevina nadomaćem i inostranom tržištu poslednjih godina pobudilo jeinteresovanje velikog broja privrednih organizacija iindividualnih proizvođača za podizanje zasada i gajenjetrešnje u komercijalne svrhe.